26 Ocak 2012 Perşembe

İstanbul nedir?

Selam gençler! Ne zamandır yazmıyorum, zaten okuyanın da pek olduğunu düşünmüyorum ama öylesine yazıyorum işte. Bu yazımda muhteşem şehrimiz biricik İstanbul' dan bahsedeceğim; ancak ortaköyün kumpiri süper, galata da mutlaka bira için yok efendim boğaz manzarası süper gibi övmeler beklemeyin, şimdiden söyleyeyim; çünkü sinir olduğum yerler var.

Öncelikle reklamlardan başlayalım. Televizyonun karşısında oturuyoruz, muhteşem bir film, cart reklam, tamam diyoruz seyredelim, reklamlar başlıyor 10 reklamın 6'sı İstanbul'da çekilmiş. Kimse de demiyor ki "Ulan her şey İstanbul da çekiliyor biz burada neyiz?". Burada neyiz derken yaşadığımız şehir anlamında. Adam Çorum da, İstanbul da çekilmiş reklamı seyrediyor. Ondan sonra İstanbul'un nüfusu neden hep artıyor? Eh! artar tabi paso İstanbul reklamı yapılıyor, adamlarda diyor madem İstanbul böyle, bana da bir iş çıkar. Yap bakalım Biga'nın Aksaz köyünün reklamını, nasıl talep artıyor, oraya gitmek için falan... Allahtan son zamanlarda farklı yerlerde çekilen reklamlar var mesela:


Tek Süt'e buradan selamlar (Sanki okuyacaklar ya) İstanbul da çekilmemiş süper bir reklam. Balıkesir'in Gönen ilçesinden bahsediyor, umarım Gönen ilçesinde çekilmiştir. Neyse, sonuçta buda iyi bir şey. İşte böyle gençler konu bununla ilgili, şimdiden "Amaan! salak mı ne?" diyen varsa çıkabilir.

Gelelim haberlere. En sinir olduğumda buradadır açıkçası, haber izlemememin %60 sebebi İstanbul ile ilgili haberlerden dolayıdır. Neden? Ufak bir örnek vereyim hacı, haber başlar "Çanakkale'nin filanca ilçesinde deprem oldu (o ilçeden görüntü gösterilir, ufak bir görüntü) İstanbullar sokağa döküldü" Hay ben İstanbulluların. Yav bir oradakiler mi hissetti depremi? Asıl hissedenleri göstersene sen! Ne bileyim, bir röportaj falan yap. Ama yok olmaz. İstanbulluların canı can ötekinin, neyse işte...

Haberler biter muhteşem hava durumu başlar, aaa! oda ne? İstanbulun ilçelerine kadar gösterir hava durumunu ama Siirt'te, Antalya'ya, İzmir'e, Ankara'ya gelince boktan bir rakam söyler geçer. Karşıyakalıların, Çankayalıların suçu nedir kardeş?!


Gelelim dizilere, sayılı birkaç dizi dışında çoğu İstanbul da çekilir, şu müthiş aile dramları, şahane konaklar, kötü insanlar, süper iyi insanlar hepsi İstanbuldadır. Başka yerde yoktur. Mesela Kayseri'ye gitsen bulamazsın böylelerini. Hepsi İstanbuladır. Yoktur abi İstanbul gibisi.

İstanbul nedir: Türkiye'nin küçük Türkiye'sidir. Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı seviye belirleme sınavı bile İstanbul da yapılır. Neymiş efendim Türkiye'nin özetiymiş, oldu. Yap bakalım aynı sınavı Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde aynı sonucu mu verecek? Eh! çocuk doğru söylüyor, çocuk doğru söylüyor da siz tutturmuşunuz "su küçüğün söz büyüğün" diye, öyle gidiyor. 

Vallaha sevgili büyükler, siz istesenizde istemesenizde Türkiye İstanbuldan ibaret değildir. Egenin incisi İzmirdir mesela, Antalya turizm yeridir, Kurtuluş savaşı Samsunda başlamıştır, Doğunun Parisi Erzurumdur, en iyi Üniversiteler Ankaradadır, Caretta carettalar Marmaris Datçadadır, Türkiyenin en büyük dağı Ağrıdağıdır, Sütçü İmam Kahramanmaraşlıdır, en büyük gölümüz Van da Van Gölüdür ve daha niceleri, var mı bundan ötesi? 

İstanbul da güzide bir şehrimizdir. Yedi tepelidir, Avrupa Kültür Başkentidir, Osmanlının Başkentidir, Tarihi bir yerdir ama TÜRKİYE İSTANBULDAN İBARET DEĞİLDİR! Yalansa yalan deyin canını yediklerim, kalın sağlıcakla.

5 yorum:

  1. evet reklam Gönen'in Çınarlı ve Dereköy köylerinde, 2 günde çekildi, lastik atan çocuklar da Gönenli amatör oyunculardır..

    sevgiler..

    Teksüt

    YanıtlaSil
  2. sadece istanbulu sel götürür, sadece istanbul kara teslim olur, sadece istanbul trafiği sıkışıktır, vs, vs.. aslına bakarsanız istanbul sadece memleketin en büyük çöplüğüdür. ben istanbulun en çok Ankara'ya dönüşünü severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ramazan ayında fark ettiğim bir şey daha var, imsak vaktinde bütün kanallar İstanbul için imsak vaktini neredeyse özel bir yayınla veriyor. Neyin peşindeler anlamak güç. İstanbul işte, üzerinde yaşayanları ayrıcalıklı kılan şehir...

      Sil
  3. istanbula yerleşenlerin geldikleri yeri unutmaları yeni bir şey değil. en başta basın güruhu. hemen hepsi ankara kökenli olmasına rağmen, istanbulun dışındakilere ilgileri tamamen kesik. aynı şey kurtuluş savaşı zamanında da olmuş. anadoluda olan bitenler oradaki halkın hiç umurunda olmamış nedense. mücadeleye katılmak için keyflerini bozup koca kıçlarını yerinden kaldırmamışlar. hatta istanbulu işgal eden ingilizlerle bile herhangi bir sürtüşme içine girmemişler. büyük Atatürk'ümüz sırf buna duyduğu öfke nedeniyle başkenti ankara yapmış ve sonra da uzunca bir süre istanbula uğramamış.

    YanıtlaSil