6 Ocak 2015 Salı

La Rafle ve Günümüze İlişkin Çıkarımlar

Geniş çerçeveden bakıldığında çok uzak bir tarih değil 1945’li yıllar. Yaklaşık 70 sene evvel yaşanmış bu olaylar insanlık tarihi açısından kara bir leke. Neyse ki şimdilerde insan hakları iyice yaygınlaştı ve artık böyle veya buna yakın olaylar olmuyor(!) demeyi çok isterdim; ancak 70 yıl önce büyük acılar yaşamış olan Yahudilerin bile Filistine yaptıkları çok ironik. Daha barışçıl ve insancıl olmaları gerekirken zamanın Almanlarından farkları neredeyse kalmıyor. Belki ben o coğrafyada yaşamadığım için böyle algılıyorum; ama sanırım yeryüzündeki diğer insanlar tarafından da böyle görülüyor. Ne yazık ki olan o dönemde yaşayan Yahudilere olmuş ve hala ders çıkarmıyoruz.

Filmi izledikten sonra Türkiye’ye sığınmış Suriyelileri bir parça anlayabiliyorsunuz. Filmde Yahudi oldukları için Polonya’dan Fransa’ya veya Almanların kontrol altında tuttuğu ülkelerden başka ülkelere kaçan insanlar var. Bu insanlar savaştan, ölümden yani kısaca yaşama haklarını kullanabilmek için kaçtılar. Şimdi günümüzde bunu Suriyelilerde görüyoruz. Onlarda savaştan veya ölümden kaçtıkları için buradalar ve daha bir çok Suriyeli de aynı durum içerisindeler. Eminim onlar da kaçmak için yol arıyorlardır. Hiç kimse durduk yere kendi evini bırakıp başka bir ülkede yoksulluğa kaçmaz.

Ben hala insan haklarından tam anlamıyla bahsedebilecek bir insanlığa ulaştığımızı düşünmüyorum. Bugün hala meshep ayrılıkları yüzünden insanlar ölüyor, Suriye de farklı görüşten insanlar birbirini vuruyor, hala ırkçı Almanlar var, Brezilya’da sokak çocukları öldürülüyor, Afrika’da yiyecek bulunamadığı için büyük bir oranı çamur olan kuru tabletler yeniliyor. Çok uzağa gitmemek lazım aslında bizim ülkemizde hala sağlık hizmetlerinden yararlanamayan insanlar var, romanlara, kürtlere, zenginlere ayrımcılık yapılıyor. Bugün hala yetersiz denetimler yüzünden ekmek parasını kazanabilmek, barınabilmek, çocuğunu okutabilmek kısacası insanlık haklarını elde etmek için iş kazalarında ölen vatandaşlarımız var. Birbirinin üzerine basarak cebini doldurmaya çalışan insanlar oldukça insan haklarını tam anlamıyla yaşayamayacağız, kalın sağlıcakla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder