6 Ocak 2015 Salı

La Rafle

Günümüzde herkesin izleyip unutamadığı ve tekrar tekrar izlese de bıkmayacağı bazı filmler vardır. Hatta bu filmler her izlendiğinde farklı bir ayrıntı göze çarpar. İşte benim de herkese şiddetle tavsiye ettiğim ve yukarıda belirttiğim duyguları taşıdığım bir film: La Rafle... Kısaca filmden bahsedeceğim, eğer tarihi filmlere ilgi duyuyorsanız mutlaka izleyin (Bu arada IMDB puanı 10 üzerinden 7).

2010 yapımı Fransız filmi olan La Rafle, 16 Temmuz 1942 den sonra Fransa, Paris de Yahudilere yapılan eziyeti konu almaktadır. 1942 ile 1945 arasında Yahudi bir aile ve komşularının yaşadığı olaylar çerçevesinde konu şekillendirilmiştir.

Almanların, özellikle Polonya gibi bir çok ülkede yaptığı soykırımlardan dolayı kaçan Yahudiler’in bir kısmı Fransa’ya sığınmak zorunla kalmıştır. Almanların güçlenmesinden sonra 8 Temmuz 1942 tarihinde yaptığı baskılar sonucu Fransa da yasa değişikliğine gidilmiştir. Bu yasa değişikliği direkt olarak Yahudileri ilgilendirmektedir. Yeni yasalara göre Yahudilerin halka açık yerlere girmesi yasaklanmıştır. Kimin Yahudi olup olmadığı da üzerlerinde bulununan ve Yahudilerin takması zorunlu hale getirilmiş yıldızdan anlaşılmaktadır (Davud Yıldızı).

Yapılan görüşmeler sonucunda 14 Temmuz 1942 tarihinde Fransa’ya sonradan yerleşmiş, göçmen ve Fransa doğumlu olmayanları toplama kararı alınmıştır; ancak aynı tarih Yahudilerin kutsal günü olan Kodes Günü’ne denk gelmesinden dolayı toplama işlemi 16 Temmuz’a ertelenmiştir.

Daha önce de Yahudiler  toplanmış; ancak bu sefer kadın, erkek; yaşlı, genç; hamile veya özel gereksinimli birey olup olmadığı gözetmeksizin toplama emri çıkarılmıştır. Bu emre göre belirli bir sayı elde edilmek zorundadır ve bu sayı elde edilirken çocuklar ve kadınlar çeyrek sayılacaktır.

16 Temmuz 1942 tarihinde emir uygulanmış ve farklılık gözetmeksizin Yahudiler toplanmaya başlanmıştır. Toplananlar ilk önce bisiklet yarışlarının yapıldığı bir stadyuma koyulmuş daha sonra da bir kısmı Beaune La Rolande enterne kampına götürülmüştür. Burada da bir çok eziyet görmüşlerdir ve bir müddet sonra yakılmak üzere Polonya’da ki bir kampa götürülmüşlerdir. 1945 de savaşın bitmesi ile film de sonlanmaktadır. Sonunu ve filmin büyüsünü bitirecek yerleri izleyeceğinizi düşünerek anlatmayacağım. Filmin fragmanı aşağıdadır, sağlıcakla kalın..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder