11 Mart 2012 Pazar

Ne İstiyoruz

Nedir abi en iyi insan? Var mıdır? Mesela şu an, karşısındaki ne kadar kötülük yapmışsa da "olsun yahu insanlık yani olabilir" diyen var mıdır? Çok ararız bu tip insanları; ama hiç bir zaman aradığımız kişi gibi olmak istemeyiz. Neden bilmiyorum ama mesela ben, karşımda olmasını istediğim insan gibi olmaya çalışsam kendimi salak gibi hissederim. İnsanın ister istemez şu soru aklına geliyor "ben iyi insan mı arıyorum yoksa salak insan mı?" derinden düşünürsek çok fazla tezatlık olduğu apaçık ortada aslında.

Bazen uçurumun kenarına kadar geliriz; ama hep şu aklımızdadır "ben buradan düşsem, kolumdan tutan olur mu?" halbuki bu kadar kendine önem veriyorsan neden uçurumun kenarına kadar sürüklenmeyi tercih ediyorsun? Hatta seni uçurumun kenarına getiren insanlar olduğundan demek ki "iyi biriyim ben" olduğunu neden düşünmüyorsun? Bu durumda başkasının kolunu tutmak yerine, kendi adımınla geri dönmek daha doğru olmaz mı?

Çoğu insan uçurumun kenarındadır aslında; ama uçurumun kenarından düşenlerin üzerine basarak yukarıya doğru çıkmaya çalışırlar. Halbuki aşağı doğru ivme kazandıklarının farkında değildirler. Siz ne derseniz deyin onlar kendi dediklerinin doğru olduklarına ve hatta bunların birer kanun olduklarına inanırlar; ama bilmezler ki inandıkları şeyin tamamen boş hayal olduğunu. Tamamen diktatörlük gibi bir şeydir.

Oturun birisiyle konuşun. Bir anlatmaya başlar aman Allah, sanarsın ki bütün dünyanın laneti bu adamın üzerine olmuş. Ne ölümlerden dönmüştür veya ne kahramanlıklar yapmıştır. Küçümseriz bazen "aman! buda bir şey mi?" gibisinden... İyide arkadaşım sen değil misin pireyi deve yapan? Neden karşındaki adamın yaptıklarını küçümsüyorsun? Neyi arıyorsun sen? Kimi?

Kalk bir dolaş bakalım sana benzeyen biri var mı etrafında? Emin ol eğer böyle biri olsaydı, Dünyada on beş milyar insan olsa bile arayıp bulurdunuz bir birinizi, düşündükleriniz aynı olduğu için... Kimse kimseye eş değer değildir elbet farklılıklarınız vardır.

Kimse kimseyi beğenmez genelde; ama herkesin "şu adam iyi" dediği vardır. Gel gelelim adamın arkadaşlarına "bazen çok göt yahu!" diyenler çıkar. İşte buda kimse kimseyi aynı ölçüde beğenmediğinden ortaya çıkar. Herkes kendine göre iyidir; ama arkadaşlarına sorarsak kötü yanları çıkar herkesin.

Çoğu kişi ön yargılıdır. Tipinden, kılığından, kişiliğinden bir şey bulur, ya bu adam iyi der yada kötü der. Çünkü bunu söyleyen kişi uçurumun kenarına geldiğinde, o adam kolundan tutmamış ve "kötü" damgası yemiştir veya kolundan tuttuğu için "iyi" damgası yemiştir.

Unutmayın iyi olanıda kötü olanıda kendi başımıza kendimiz getiririz. Kendi kendimizi uçurumun kenarına sürükleriz ve başkalarını bundan sorumlu tutarız ve gene başkalarını uçurumun kenarına sürükleyip kolumuzu tutmayan şerefsiz olarak ilan ederiz.

Sonuç: İnsan ne yapıyorsa kendine yapar; ama kötü olursa başkasına bok atar iyi olursa kendisine rütbe takar. Buda ne yaparsak kendimize yaptığımızın kanıtıdır. Kalın sağlıcakla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder