20 Ocak 2013 Pazar

Haim Ginott Kimdir?

Özet Olarak Yaşamı

  • 1922 yılında İsrail’de doğdu.
  • 1952 yılında New York City Columbia Üniversitesinde Kimlik Psikoloji dalında doktorasını tamamladı.
  • Jaksonville Rehberlik Kliniğinde sorunlu çocuklarla çalışmak için Floridaya taşındı.
  • Hayatı boyunca klinik psikoloğu, aile hekimliği yaptı ve 3 kitap yazdı.
Teorileri
Günümüzde hala öğretilen çocukla iletişim tekniklerinin öncülüğünü yapmıştır. Yaşamı boyunca ürettiği teorileri ölümünden sonra A. Faber ve E. Mazlish tarafından geliştirilmeye devam ettirilmiştir. Teorileri hala geliştirilmeye devam ettirilmektedir.

Bir Teorisinden...
Ginott kabul edilemez bir çocuk diye bir şeyin olmadığına, yalnızca kabul edilemez bir davranışın olduğuna inanıyor. Ginott aileleri ve öğretmenleri duyguları kabullenirken ve keşif ederken net sınırlar koymalarını tavsiye ediyor ve Ginott ailelere ve öğretmenlere çocuklarla olan iletişimlerinde kişisel tanımlamalardan uzak durmalarını öneriyor.

Teorisine Örnek
Eğer bir öğrenci sınıfta sürekli konuşuyorsa ‘Sana konuşma demiştim, niçin sürekli konuşuyorsun?’ şeklinde kişisel tanımlamada bulunmak yerine, ‘Ders işlememize engel olacak kadar çok konuşma duyuyorum’ şeklindeki uyarının yapılmasının daha uygun olacağını savunuyor. Bu şekilde iletişimde ‘Sen’ ile başlayan cümleleri ‘Ben’ ile değiştirerek öğrenciye eleştirel ve saldırı şekindeki yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini söylüyor.

Başka Bir Teorisinden...
Kuralların nesnelere bağlanmasının önemli olduğudur. Çocukların katı kurallar ve sınırlar ile desteklendiğine inanıyor. Ben ile başlayan cümleler kadar, çocukları eleştirmeden onlarla nesneler ve kurallar hakkında konuşmanın önemini belirtiyor. Örneğin yatak zıplamak için değildir.

Kitaplar
Aile ve Çocuk Arasında isimli kitabı en ünlü kitabıdır. Çıktığı zaman 1 yılı aşkın süre boyunca zirvede kalmıştır. Kitabın genel mesajı ailenin çocukları ile karşılıklı saygı ve itibar içerisinde yaşamlarına rehberlik edebilecek iletişim prensiplerinden doğan özel tavsiyelerden oluşmakta. Diğer kitapları Öğretmen ve Çocuk, Aile ve Genç’tir.

Öğretmen ve Çocuk Kitabından...
Korkunç sonuca vardım. Sınıfta karar veren element benim. Sınıfın iklimini yaratan kişisel yaklaşımım. Havayı yaratan günlük ruh halim. öğretmen olarak bir çoğunun hayatını sefil yada neşeli yapmakta muazzam güce sahibim. İşkence aleti de olabilirim, ilham veren enstrüman da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder