Konu 1; ben kitap okuyorum, çocuğum okumuyor: Sen kitap okuyorsun, güzel; ama senin okuduğun tarzda kitabı çocuğun da okumak zorunda değil. Neden? Sen aşk kitaplarını seviyorsun, ben sana felsefe oku diyorum, okur musun? Büyük ihtimal okumazsın, okusan da anlamazsın veya zevk almazsın. Bu durumu çocuk üzerinde düşün. Zaten okumayı sevmiyor birde hiç sevmediği tarzda kitap sunuyorsun önüne. Et sevmeyen birinin önüne et yemeği koymak gibi...
Konu 2; kitap okumuyorum, çocuğumda okumuyor: Öncelikle iyi bok yediğini söylemeden geçemeyeceğim. Bir insan hayatında en az bir kitap okumalı. Eğer kitap okumuyorsan, çocuğundan da beklemeyeceksin; çünkü diğer yazılarımdaki gibi çocuk görür çocuk yapar. Sen örnek olacaksın ki çocuk ta yapacak. Bu alışkanlığı nasıl kazandıracaksın. Ceza sistemi uygulayabilirsin. Örnek:
+Eğer kitap okumazsan bu gece bilgisayar oynamak yok.
-Nedeeeen!
+Çünkü kitap okumak yararlıdır, bir sürü şey öğreneceksin. Okumayacaksan bilgisayar oynamak ta yok!(ceza sistemi için tıkla)
"Eee bu durumda çocuğu zorlamış olmuyor muyuz?" Diyeceksin ki zaten sen oku diye cingar çıkarmıyor musun? En azından bu eğitimsel yolu.
Ne yapabilirim? Ne mi yapabilirsin? Mesela geceleri o aptal "Padişah kimi mıncıklamış?" adlı diziyi izleyeceğine, sevgili çocuğunla kitap okuma saati geçirebilirsin. Bu şekilde de "örnek olamıyoruz" demezsin; ancak bu etkinliğe başlamak için genç yaşlarda (8-12 yaş) olması gerekir, yoksa geç olabilir. Bu yaşları geçen birey için kitap okuma alışkanlığını kazandırabilecek ateşleyici veya saygı duyulan kişi olması gerekir. Ya saygı duyduğu kişi kitap okumasını teşvik edecek yada kendi kendini eleştirip, kitap okumanın ona fayda getireceğini düşünerek okumaya başlayacak.
Çocuk neden bilgisayar veya oyun oynamayı tercih ediyor?
Sadece çocukta değil aslında, yetişkinlerde genelde kitap okumayı tercih etmez; çünkü kitap tek duyuya hitap eder(görme); ama gel gelelim televizyon izlemeye. Görme ve duyma duyularımızı kullanırız. Yani bir insan bir şey yaparken ne kadar çok duyusunu kullanırsa o kadar çok zevk alır. Cem Yılmazdan bir örnek düşünelim. Bir gösterisine gittiğini düşünün ama sadece duyabiliyorsunuz, alınan zevk 3 puan. Aynı gösteridesiniz görmeye de başlıyorsunuz, alınan zevk 5 puana çıktı. Gene aynı gösteri ve bu sefer sizde konuşuyorsunuz karşılıklı sohbet tarzı bir şey oluyor bunda alınan zevk 8-9 puana çıkar. Kullanılan duyular arttırıldı çünkü...
Gelelim çocuğa, bilgisayarda oyun oynarken oyunun içerisinde sanıyor kendini; çünkü oyunda herşeyi kontrol edebiliyor buda dokunma duyusuna eşdeğer sayılır. Görme ve duyma da var, alınan zevk 8-9 puanlarda. Aynı çocuk oyuncaklarıyla oynamaya kalkarsa dokunma, görme, duyma gibi birçok duyu kullanılıyor buda alınan zevki arttırır hatta bazı oyunlarda(yemek pişirme) tat alma duyusu gibi duyularda işe koşulur. Şimdi siz bu çocuğa kalkıp kitap oku derseniz size içinden okkalı bir küfür eder.
Kitap okumak alışkanlıktır ve önemli olan bu alışkanlığı kazandırmak gerekir. Neden kitap okumak bu kadar önemlidir; çünkü ortamda tek duyu vardır oda görme. Mesela bir yazar şöyle desin "yemyeşil ovanın ortasından akan nehirde yüzümü yıkayıp yoluma devam ettim" bunu aslında okuduk; ama gerçek okuyucu hayal eder; ovayı, suyun soğukluğunu, ovanın kokusunu hayal eder ve resmen yaşar. Kısacası kitap okumak hayal gücü gibi bir çok şey geliştirir. Bilgisayar oyunlarının verdiği duyu 3-4 ise kitap okurken biz bunu soyut anlamda 7'ye çıkarırız, yaşarız o anı resmen. Lütfen çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığı kazandırın. Kitap okumak demek hayal etmek demektir, hayal etmek yaratıcılığı arttırmaktır, kendini geliştirmektir, farklı düşünmektir, kimsenin düşünemediğini düşünmektir, beyni çalıştırmaktır. Kalın sağlıcakla...